zed1

Wie is ZED1?

Posted on 19th juni 2013 in Blog, Street artists

ZED1 is een kunstenaar die je niet zomaar voorbij kan lopen. Niet alleen is hij een grote naam in de wereld van streetart, maar hij levert ook grafisch ontwerpen en houdt zich zelfs bezig met het aanleveren van prints voor internationaal bekende kledingmerken. ZED1 heeft een bijzondere spuittechniek en laat zijn creativiteit op unieke wijze zien in zijn streetart. Zo heeft hij een liefde voor cartoonachtige figuren en denkbeeldige personages.

Zed1

Omschrijving: Op het eigen Facebook-profiel van ZED1 zijn geweldige actiefoto’s te vinden.

Bron: www.facebook.com/pages/Zed1/267210873392745

ZED1 wil zijn identiteit graag beschermen, maar toch is zijn echte naam vrij bekend. Deze Italiaanse kunstenaar werd geboren met de naam Mark Burresi. De kunstenaar durft het aan zijn eigen naam prijs te geven, daar hij zeker niet de enige persoon ter wereld is die deze naam draagt. Zijn geboortedatum, geboorteplaats en woonplaats houdt hij wel verborgen. Toch lijkt ZED1 niet veel reden te hebben om zich te verbergen. Veel van zijn werken werden op verzoek gemaakt en kunnen daardoor niet als vandalisme worden bestempeld. Daarnaast heeft hij al talloze exposities op zijn naam staan.

Zed1

Omschrijving: ‘All You Need Is Love from ZED1’

Bron: www.woostercollective.com

We kunnen zeker wel zeggen dat ZED1 een internationale bekendheid is. Dit heeft vooral te maken met het feit dat hij heeft deelgenomen aan diverse internationaal bezochte tentoonstellingen en congressen. Hij ging onder meer naar de Urban Painting Summer tentoonstelling in Milaan, de Spray Art Convention in Acquila, het Street Art Festival in Montaione en de Fresh Jam 2008 in Eigline Valdarno. Ook in tijdschriften en vakbladen duikt ZED1 regelmatig op. Hij geeft zelf niet veel interviews, maar werkt wel graag mee aan het maken van illustraties en afbeeldingen. Hij heeft publicaties in onder meer Dfrag Urbanculture en het Airbrush Art Magazine. Tot slot laat ZED1 zich ook wel eens zien op televisie, en dan met name op de Italiaanse zender Rai 3.

Zed1

Omschrijving: Illustraties zijn zeker een talent van ZED1, zowel in tijdschriften als op muren.

Bron: www.facebook.com/streetartsavemylife

De kunstwerken van ZED1 gaan zeker niet onopgemerkt voorbij. Hij heeft al diverse belangrijke prijzen op zijn naam staan. Op alle evenementen waar hij verschijnt zijn alle andere kunstenaars zeker bang voor deze Spray Art winnaar van vele wedstrijden. Zijn kunstwerken zijn vooral populair om de details. Als streetartist besteedt ZED1 enorm veel tijd aan de details van zijn werken. Hij wil zijn bijzondere figuren, als clowns, elfjes en indrukwekkende poppen, een geheel eigen karakter geven en dit doet hij door de juiste details in het werk aan te brengen. Zo geeft hij zijn kunstwerken leven en de figuren laten emoties zien. Vaak gaat het hierbij om emoties als weemoed, verdriet, pijn en twijfel. ZED1 wil laten zien wat er gebeurt in de wereld, inclusief de gevaren en de terreur die leeft op aarde. Dit doet hij door zijn personages in aquarel een pure en zeer gedetailleerde uitstraling te geven.

Zed1

Omschrijving: ZED1 heeft een liefde voor fantastiefiguren, welke hij een compleet eigen karakter geeft.

Bron: www.flickrhivemind.net

ZED1 houdt van uitdagingen. Dit liet hij in januari 2013 ook zien met zijn zogenaamde ‘second skin project – Everything can change’. De gedachte hierachter was dat niets is wat het lijkt. ZED1 liet dit zien door een tweede kunstwerk te doen ontstaan uit een eerste kunstwerk. Het werk ging van een jong en vrolijk gekleed meisje naar een volwassen naakte dame, beiden in dezelfde positie. ZED1 maakte hier zelf een video van, welke hij online plaatste voor zijn fans.

Video

Omschrijving: ZED1 zette het filmpje van zijn ‘second skin project’ zelf online voor zijn fans.

Bron:YouTube

In 2013 bezocht ZED1 Nederland om een kunstwerk te maken. Deze muurschildering is te vinden in Amsterdam-Noord, op het Overkant terrein. Het kunstwerk is van aanzienlijk formaat, kleurrijk en zeker kenmerkend voor ZED1, voornamelijk door het afgebeelde personage.

Zed1

Omschrijving: Kunstwerk van ZED1, onlangs gemaakt in Amsterdam-Noord.

Zed1

Omschrijving: Een originele schets van “Streetfighter” en binnenkort 10 unieke handbewerkte gesigneerde prints van dit werk te koop op StreetArt.nl