space invader

Wie is Space Invader?

Posted on 16th juli 2013 in Blog, Street artists

Het zal je niet verbazen dat Space Invader zich laat inspireren door de personages uit het arcadespel ‘Space Invaders’, dat in 1978 op de markt verscheen en direct enorm populair werd. De streetartist Space Invader heeft het spel zelf gespeeld als kind en was enorm onder de indruk. De straatkunstenaar, die Invader genoemd wil worden, werd in Frankrijk geboren in 1969. Hij heeft zijn liefde voor het arcadespel nooit verloren en gebruikt de personages voortdurend in zijn kunstwerken. Echter, dit is niet het enige puntje waarop Invader sterk verschilt van andere straatkunstenaars.

Space Invader

Omschrijving: Space Invader weet zich op meerdere manieren te onderscheiden van andere streetartists.

Bron: www.wewanaplay.com

Als we het hebben over streetartists, dan hebben we het vaak over kunstenaars die muurschilderingen en stoepschilderingen maken. Eigenlijk worden de werken vrijwel altijd aangebracht met spuitbussen en/of kwasten. Ook hierin is Invader uniek. Hij maakt namelijk mozaïeken. Met zijn mozaïeken maakt hij muurschilderingen die volledig afwijken van het werk van iedere andere streetartist. Hij reist naar verschillende landen over de hele wereld om hen achter te laten met een kunstwerk van zijn hand. Hij voelt zich een indringer die een (soms ongewenste) verandering aanbrengt in het straatbeeld. Dit feit, in combinatie met het feit dat hij het arcadespel als inspiratiebron gebruikt, heeft ervoor gezorgd dat hij zichzelf graag Space Invader of Invader noemt.

Space Invader

Omschrijving: De mozaïeken van Space Invader maken een bijzonder speelse indruk in het soms wat grauwe straatbeeld.

Bron: www.oberholtzer-creative.com

Invader wil zijn identiteit absoluut geheim houden, maar heeft toch ook interesse in de aandacht van mensen. Hij heeft enkele keren ingestemd met een interview. Echter, tijdens het interview draagt hij een masker, zodat zijn ware identiteit niet wordt onthuld. Invader vertelt graag over zijn werken, over de doelen die hij wil bereiken met zijn werken en natuurlijk promoot hij graag de werken die hij al heeft gemaakt. Graag legt hij uit waarom hij werkt aan een invasie, wereldwijd. Dit project vormde de meest indrukwekkende stunt op het gebied van streetart in het laatste decennium.

Video

Omschrijving: Space Invader geeft een interview, maar beschermt zijn identiteit door een masker te dragen voor de camera.

Bron: YouTube

Invader heeft al talloze steden ‘verblijd’ met zijn werken. Niet overal wordt zijn cadeau aan de stad in dank afgenomen, maar de kunstenaar zelf ziet dit enkel als een teken dat mensen zijn bezoek werkelijk als een invasie gaan zien. Hij is in meer dan 30 steden in zijn thuisland Frankrijk geweest om een werk achter te laten en heeft inmiddels ook een ruime 20 steden door Europa bezocht om zijn stempel achter te laten. Daarnaast bezocht hij ook steden buiten Europa, als Tokio, San Diego, Perth, New York, Miami en Mombosa.

Space Invader

Omschrijving: Dit kunstwerk werd in de media omschreven met de kop: ‘Invader wordt beschuldigd van het stelen van een koe’.

Bron: www.brooklynstreetart.com

De liefde voor arcadespellen uit de jaren tachtig van de vorige eeuw is in de meeste werken duidelijk te herkennen. Niet alleen het spel Space Invader is een belangrijke inspiratiebron, maar ook andere spellen uit dezelfde tijd houden de gedachten van de streetartist flink bezig. Invader wil dat zijn werken lang bewaard blijven en een voortdurend mooie indruk blijven maken. Daarom maakt hij naar eigen zeggen zijn werken uit tegels, in de vorm van mozaïek. Tegels behouden hun kleur, zijn moeilijk te beschadigen en zijn weersbestendig.
Space Invader mag dan vaak de figuren uit het gelijknamige arcadespel gebruiken, maar hij laat ook steeds vaker werken met andere personages zien. Zo zijn onder meer Pink Panther, The Turtles en de figuren uit PacMan al terug gekomen in zijn werken.

Space Invader

Omschrijving: Ook bekende figuren als Pink Panther behoren tot de specialisaties van Space Invader.

Bron: www.infinitelegroom.com

Space Invader

Omschrijving: Deze tegels verkoopt Space Invader op zijn site in gelimiteerde oplage, maar zijn snel uitverkocht. Deze tegel komt uit een prive collectie.