roa

Wie is ROA?

Posted on 23rd juli 2013 in Blog, Street artists

ROA is een streetartist waar je van houdt of waar je eigenlijk helemaal niets in ziet. Deze straatkunstenaar maakt indrukwekkende muurschilderingen, maar gebruikt ook altijd afbeeldingen die je aan kunnen spreken of waar je soms letterlijk misselijk van kan worden. En zeg nu zelf; iedere emotie is een overwinning voor een kunstenaar. Deze streetartist is dan ook meer dan trots op zijn werken. Toch zijn er ook zeker werken van ROA gezien die stedelijk zijn of een bepaalde omgeving laten zien.

roa

Omschrijving: De werken van ROA moeten in de smaak vallen. Als je er niet van houdt, dan vorm je er al snel een afkeer tegen.

Bron: www.streetartnews.net

ROA is internationaal bekend. Door heel Europa zijn er werken van hem te bewonderen. In de grootste steden zijn werken van hem te zien, en niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten. Verrassend genoeg komt deze streetartist uit Belgie. ROA werd geboren in de plaats Gent. Hoewel hij zijn identiteit graag verborgen houdt, en uiteraard gebruik maakt van een pseudoniem, wordt vermoed dat hij ergens midden jaren zeventig geboren is.

roa

Omschrijving: Een bijzonder werk in Mexico dat een bijzonder uiterlijk geeft aan een garage.

Bron: www.thestreetartblog.net

Als er iets is dat ROA eigenlijk altijd wel kan bereiken met zijn werken, dan is het wel discussie. Zoals gezegd maakt hij unieke werken waar je echt van moet houden, of waar je direct een afkeer tegen voelt. Het grootste deel van de werken van ROA geeft wilde dieren weer en ook vogels wekken zijn interesse. Hij schildert geen fluitende vogeltjes in hemels’ paradijzen, maar liever kraaien en gieren die enthousiast pronken met een skelet of vereenzamen in een uitgestrekte woestijn. Naast zijn passie voor het opzoeken van de grenzen, maakt hij ook zeker werken die door grote groepen zeer gewaardeerd worden. Hierin laat hij vooral vernieuwing zien, stedelijke uitzichten, stedelijk verval en de menselijke beschaving. Zelf vergelijkt hij zijn werken graag met dat van andere grootse en wereldwijd bekende kunstenaars, als Audubon en Cormac McCarthy.

roa

Omschrijving: ROA gebruikt veel vogels in zijn werken, en dan vooral vogels die zich tegoed doen aan skeletten en karkassen.

Bron: www.street-art.nl

ROA blijft actief en ook de laatste jaren hebben we veel van hem mogen horen. Zo schilderde hij in 2010 een ruisachtig konijn, van maar liefst 3,5 meter hoog, op de muur van een Londons gebouw. Dit was niet zomaar een gebouw, maar de opnamestudio in Hackney Road. Dit werk werd volledig legaal geschilderd, maar de plaatselijke raad was het er niet mee eens. Zij wilden de muurschildering verwijderd hebben, maar zowel de eigenaren van de opnamestudio als de omwonenden van het pand wilden het kunstwerk houden. Er werd een complete campagne opgezet om in opstand te komen tegen de raad. Uiteindelijk is het werk niet van de muur verwijderd. Het is niet duidelijk waarom de raad niet erg vrolijk werd van de muurschildering. Gespeculeerd wordt dat zij van mening waren dat het schilderwerk eerder onsmakelijk was dan aantrekkelijk. Toch behoort dit werk van ROA tot de ‘normale’ schilderingen van dieren, zonder vreemde of onsmakelijke taferelen.

roa

Omschrijving: Het konijn van ROA, op de muur van de opnamestudio in Hackney Road.

Bron: www.agog.co.uk

In 2010 stond ROA toe dat hij gefilmd werd tijdens het maken van een kunstwerk in Brick Lane, Hanbury Street. Hij schilderde hier een gigantische vogel op een gebouw. ROA stond dan wel toe dat hij ‘in actie’ werd vastgelegd op de camera, maar hij stelde hier wel eisen aan. Zo wilde hij niet dat zijn gezicht herkenbaar in beeld kwam. Hier heeft de maker van de video zich zeker aan gehouden. In de betreffende film wordt zijn gezicht afgeschermd om zijn identiteit verborgen te houden.

Video

Omschrijving: ROA schildert een gigantische vogel op een gebouw in Brick Lane.

Bron: YouTube

Ook in 2012 stond ROA weer in de spotlights. Ditmaal in het Engelse Bristol. Hier nam hij in augustus deel aan een streetart festival, genaamd See No Evil. Vooral deze naam lijkt goed te passen bij de werken van ROA en dat is ook wel gebleken. Tijdens zijn deelname aan het festival schilderde hij op de zijkant van een gebouw een indrukwekkende vos. Deze vos had het formaat van twee verdiepingen groot.

roa

Omschrijving: De vos van ROA, geschilderd op het See No Evil streetart festival in Bristol, Engeland.

Bron: www.arrestedmotion.com

roa

Omschrijving: Dit is een werk van ROA uit een prive collectie.