gaia

Wie is Gaia?

Posted on 25th juni 2013 in Blog, Street artists

Gaia behoort tot de jongere straatkunstenaars, maar heeft het in korte tijd al erg ver geschopt in de wereld van streetart. Gaia werd geboren in New York, in 1988, en maakte in 2007 een begin aan zijn bestaan als streetartist. Hij zat nog op de middelbare school toen hij zijn eerste werken maakte, in plaatsen als Chelsea en Williamsburg. Zijn naam, Gaia, komt uit het Grieks en betekent vrij vertaald ‘Godin van de Aarde’. Toch is Gaia een jongeman, geen vrouw. Zijn naam doet hem toch eer aan als het gaat om zijn werken. In zijn streetart komt veel dierlijke beeldspraak voor, met betrekking tot stedelijke uitzichten en natuur.

Gaia

Omschrijving: Gaia staat vooral bekend om de dierlijke beeldspraak in zijn werken.

Bron:www.brooklynstreetart.com

Gaia werd al snel behoorlijk succesvol en heeft inmiddels al aan meerdere grootste shows deelgenomen met zijn kunstwerken. Hij heeft meerdere interviews afgegeven, waarin hij vaak verwijst naar de inspiratie die hem dreef tot het maken van zijn eerste werken. Er zijn mensen die het bijgeloof noemen, maar ook zeker mensen die zich kunnen vinden in zijn uitspraken. Gaia haalde zijn inspiratie voor zijn eerste werken namelijk uit zijn angstgevoel. Dit was niet zomaar een angst, maar de angst voor het vergaan van de wereld. Hij kon geen woorden geven aan zijn vreemde gevoel van angst en besloot daarom expressie te geven aan zijn emoties door kunstwerken te maken.

Video

Omschrijving: Gaia vertelt over zijn inspiraties en zijn kunstwerken, terwijl hij een nieuw werk schetst.

Bron: YouTube

In het tweede deel van 2007 maakte Gaia zijn middelbare school af, waarna hij vrijwel direct verhuisde naar de plaats Baltimore. Hier wilde hij zijn gevoel voor kunst, en met name streetart, ontwikkelen door vier jaar te studeren aan het MICA, het Maryland Institute College of Art. Hier kwam hij erachter dat dieren een belangrijke rol speelden in zijn fantasie. Dit waren geen gewone dieren, maar dieren die een diepere betekenis bij zich droegen en een wereldvreemd uiterlijk hadden. Zo verzon hij hanen met hoofden van beroemdheden uit de geschiedenis. Dieren komen nog altijd veel voor in zijn werken, maar tegenwoordig laat hij ook veel andere prachtige werken zien.

Gaia

Omschrijving: Gaia maakt graag bijzondere combinaties tussen mens en dier.

Bron: www.thedirtfloor.com

Gaia ontwikkelde later zijn interesse voor infrastructuur, naast de dieren. Hij liet zich inspireren door grote namen in de wereld van architectuur, als Robert Moses, Mies van der Rohe en Nelson Rockefeller. Deze heren brachten grootse veranderingen aan in steden, met bijzondere woningen, wolkenkrabbers met een statig uiterlijk en snelwegen die tegenwoordig onmisbaar zijn. Juist de verandering die zij hadden aangebracht in het uiterlijk van een bepaalde omgeving vormde voor Gaia een inspiratiebron. Hij wilde ook veranderingen maken in het straatbeeld, door stedelijke muurschilderingen te maken.

Gaia

Omschrijving: ‘The Praying Monk’ van Gaia heeft voor veel opschudding gezorgd. De ‘biddende monnik’ zou iets weg hebben van de duivel.

Bron: www.brooklynstreetart.com

Dat Gaia succesvol is in de wereld van streetart is wel duidelijk. Hij heeft meerdere solotentoonstellingen op zijn naam staan en dat is wonderlijk, zeker gezien zijn leeftijd. Deze tentoonstellingen vonden plaats in Chicago. In 2011 volgden er meer tentoonstellingen, waaronder in de New Yorkse Jonathan Levine Gallery, en in Miami.

Gaia

Omschrijving: Gaia lijkt alles te kunnen, van schetsen op papier tot muurschilderingen van zeer groot formaat.

Bron: www.washingtonposts.com

In 2012 nam Gaia deel aan de OWB, ook wel de Open Walls Baltimore. Hier maakte hij de eerste muurschilderingen op de hoek van North Avenue en Charles. Tijdens dit evenement werkte hij samen met grootse namen uit de internationale wereld van streetart. Hierna werd Gaia aangesproken om een aanzienlijk deel van het Baltimore Museum of Art te vullen. De nieuwe vleugel van dit museum werd in november 2012 geopend. Uiteraard is Gaia op dit geweldige aanbod ingegaan.

Gaia

Omschrijving: Gaia is niet bang zichzelf te laten zien bij zijn eigen kunstwerken.

Bron: www.aaronboldt.tumblr.com

Gaia

Omschrijving: Dit werk van Gaia gemaakt op hout komt uit een prive collectie.