banksy

Wie is Banksy?

Posted on 18th juni 2013 in Blog, Street artists

Streetart van Banksy, dat is streetart dat je eigenlijk niet mag missen. Wereldwijd heeft deze kunstenaar al vele bijzondere werken gerealiseerd. Hij bezocht de grootste steden ter wereld en liet hen achter met een indrukwekkend stukje streetart. Niet voor niets geniet deze streetartist wereldwijde populariteit. Maar wie is Banksy nu eigenlijk?

Banksy

Omschrijving: Banksy schilderde een werk op de Muur der Apartheid, voor een betere toekomst voor de Palestijnen.

Bron: www.socialistworker.co.uk

Banksy is anoniem en toch zo bekend. Vanzelfsprekend is Banksy een pseudoniem. Voor streetartists is het eigenlijk niet mogelijk om onder de eigen naam te werken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat graffiti plaatsen in de meeste landen illegaal is. Nu is streetart eigenlijk niet te vergelijken met graffiti, omdat het toch echt om pure kunst gaat, maar toch wordt niet iedereen er heel blij van. Iedereen kent Banksy, maar niemand kent zijn echte naam. Zijn werken zijn herkenbaar, onderscheidend in de wereld van streetart, van het hoogste niveau en ondertekend met de persoonlijke stijl van Banksy.

Banksy

Omschrijving: Werken van Banksy worden reallife gekopieerd en gefotografeerd.

Bron: www.slate.com

Toch zijn er wel wat gegevens bekend over Banksy. Zo weten we dat hij in Engeland woont, in Bristol, waar hij aan het begin van de jaren negentig een start maakte met zijn eerste werken. Hij maakt stencils, schilderijen, muurschilderingen en talloze andere kunstwerken. In 2003 werd hij pas echt erkend als streetartist van hoog niveau. Door de tijd waarin hij aan zijn werken begon, wordt vermoed dat hij midden jaren zeventig is geboren. Er zijn maar weinig mensen die hem hebben mogen ontmoeten in de wetenschap dat hij de enige echte Banksy is. Deze paar mensen omschrijven hem als een nette, typische man met een bijzondere uitstraling.

Banksy

Omschrijving: Banksy schilderde een bewaker met roze hondje van ballonnen. Dit werk leverde hij in Los Angeles, waar het gestolen werd door een kunstgalerie.

Bron: www.torontoist.com

Banksy is meer dan populair. Het feit dat er zelfs een hele ploeg zogenoemde Banksy-spotters zijn is daar meer dan voldoende bewijs van. Banksy geeft nooit zijn eigen naam prijs en weigert interviews af te geven. Dit maakt hem zo mysterieus, dat de liefhebbers door het vuur gaan om hem te spotten. En dan het liefst aan het werk natuurlijk, maar keer op keer krijgt Banksy het voor elkaar de mooiste werken te maken zonder in de spotlights te staan. Toch is het wel eens gelukt een video-opname te maken van Banksy, terwijl hij aan een nieuw stukje streetart werkt. Deze beelden zijn in Groot-Brittannië uitgezonden. Toch is zijn identiteit niet achterhaald. Tevens maakte Banksy zelf een film, genaamd ‘Exit Through The Giftshop’.

Videolink: http://www.youtube.com/watch?v=Qkc921anMBw

Omschrijving: De beste werken van Banksy.

Bron: YouTube

Eigenlijk is iedereen het erover eens dat Banksy een ervaringsrijk leven moet hebben, of hebben gehad. Deze informatie wordt gehaald uit de stijl van zijn werken. Hierin zien we veel armoede, oorlogen en kapitalisme terug. Toch speelt ook humor een belangrijke rol in zijn werken. Er wordt dat ook vermoed dat Banksy iets wil bereiken met zijn werken; namelijk het openen van de ogen van mensen en het aanzetten tot nadenken, toch met een knipoog en in ongedwongen sfeer.

Banksy

Omschrijving: Banksy zet mensen aan tot nadenken, met humoristische kunst die een diepe en strenge boodschap bevat.

Bron: www.hypebeast.com

Natuurlijk zijn er fans van Banksy, maar er zijn ook mensen die hem maar al te graag in de gevangenis zouden plaatsen. Er bestaan groepen die dagelijks op hem jagen, om het voor de rechtbank te slepen. Streetart mag mooi zijn, maar volgens sommigen is en blijft het vandalisme, en daar moet de dader voor bestraft worden. Toch zijn er ook werken van Banksy in diverse openbare gelegenheden te zien en zijn er zelfs werken van hem te zien in het British Museum. Dit museum raakte zo geïnspireerd door zijn werken, dat zij hebben besloten enkele van zijn kunstwerken op te nemen in hun standaard collectie.

Banksy

Omschrijving: Banksy is zich ervan bewust dat er mensen zijn die op hem jagen, omdat zij zijn streetart als vandalisme beschouwen.

Bron: www.streetartlondon.co.uk

Banksy behoort tot de streetartists die aan de top van de wereld staan. Hij mag zichzelf plaatsen tussen de straatkunstenaars die goed kunnen leven van hun streetart. Hij hoort zelfs bij de straatkunstenaars die het meest verdienen met hun werk. Zijn werken werden in 2006 geveild en de bedragen waren zeker niet misselijk! Toch voelde Banksy zich niet prettig bij de veiling. Op zijn eigen website deelde hij mede dat hij het onvoorstelbaar vond dat mensen zoveel geld neertelden voor ‘deze shit’. Hij noemde de kopers ‘idioten’ en liet duidelijk merken dat hij geen voorstander was van de georganiseerde kunstwereld en de commerciële kanten van het vak. Helaas heeft Banksy ook veel te maken met diefstal van zijn werken. In het verleden is het zelfs voorgekomen dat er een hele muur gestolen werd met een werk van Banksy erop. Dit gestolen werk, inclusief muur, werd in Miami aangeboden op een veiling, voor £450.000. Het gestolen werk mocht uiteindelijk niet worden geveild.

Banksy

Omschrijving: Het gestolen werk van Banksy, dat op de veiling in Miami aangeboden zou worden voor £450.000.

Bron: www.ftm.nl

Banksy

Omschrijving: Dit is de beroemde Boudicca wielklem die Banksy om het wiel van een paard en wagen had aangebracht in Londen. Deze wielklem komt uit een prive verzameling.

Banksy

Omschrijving: Het Boudicca beeld in Londen met de wielklem.