above

Wie is Above?

Posted on 3rd juli 2013 in Blog, Street artists

Above is één van de streetartists die zijn carrière begon als graffitispuiter. Overal waar hij kwam, spoot hij zijn persoonlijke handtekening op muren, treinen en andere objecten. Zijn handtekening is nog altijd zijn handelsmerk, maar verder is er maar weinig bekend over deze straatkunstenaar. Above heeft er al vroeg bewust voor gekozen zijn identiteit zo veel mogelijk verborgen te houden. Above was er erg vroeg bij en vooral dat heeft ervoor gezorgd dat hij nu internationaal bekend is.

Above

Omschrijving: Above heeft een unieke handtekening. In vrijwel ieder werk van zijn hand is een naar boven gerichte pijl te vinden.

Bron: www.fatcap.com

Above is niet alleen die kwajongen die overal zijn handtekening wilde achterlaten met zijn graffitispuit, maar hij behoort ook tot de straatkunstenaars die op zeer jonge leeftijd zijn begonnen met het maken van publieke kunst. Above werd in Californië geboren, in 1981, en al in 1995 konden mensen zijn eerste publieke kunstwerken bewonderen. Hij was dan ook pas veertien jaar toen hij zijn eerste fans in zijn greep hield met zijn wonderbaarlijke werken. Van een jonge straatkunstenaar verwacht je dan ook zeker niet de werken die Above maakte. In al zijn werken kwamen, en komen nog steeds, actueel aangrijpende nieuwtjes voor. Hij laat zich inspireren door de narigheid in de maatschappij, de politieke actualiteiten, en internationale nieuwsberichten. In zijn werken legt hij altijd een sterke boodschap, waarmee hij zijn mening uit over de betreffende actualiteiten.

Above

Omschrijving: ‘Love from Above’, één van de weinige werken zonder kenmerkende pijl, maar met een meer dan kenmerkende naam.

Bron: www.81m80.it

Above heeft het zeker ver geschopt. Zijn werken zijn over heel de wereld te bewonderen. Zo heeft hij in meer dan negentig steden, verspreid over een ruime zestig landen over de hele wereld, bijzondere kunstwerken gecreëerd. Toen hij negentien was, verhuisde hij naar Parijs, de stad die hij zag als de stad waar alle kunstenaars een eerlijke kans krijgen. Dat was een goede zet, want hij werd binnen korte tijd zeer populair. Zijn werken konden worden herkend aan een pijl die naar boven wees, en zo kwam hij oorspronkelijk aan de naam Above. Door hard werken spaarde hij steeds opnieuw voor zijn reizen over de hele wereld. Zijn doel is om uiteindelijk in ieder land ter wereld een kunstwerk te maken. Daarnaast doet hij ook in ieder land nieuwe inspiratie op, door kennis te maken met de cultuur, de levensstijl en de omgeving.

Above

Omschrijving: Above heeft niet direct de casual lifestyle verschijning die je zou verwachten van een populaire streetartist.

Bron: www.artbaselguide.com

De carrière van Above maakte overigens een bijzondere start. In 1995 zette hij zijn eerste krabbels in de vorm van een handtekening. In een interview vertelt hij dat zowel het gevoel voor kunst als dat voor muziek werd gemotiveerd en aangemoedigd door allebei zijn ouders. Zelf kwam hij al snel tot de conclusie dat het weinig zin had om met de spuitbus te schrijven op goederentreinen. Naar eigen zeggen besefte hij ineens dat mensen helemaal niet de kans hebben om te lezen wat er staat als de trein voorbij dendert. Hierop besloot hij zijn handtekening om te zetten in een pijl die naar boven wijst en zo kwam hij zelf op het idee om te gaan werken onder de naam ‘Above’.

Above

Omschrijving: De ‘Signs’ voor de Language Sign Tour van Above.

Bron: www.blog.vivalanetwork.com

Above heeft een zogeheten ‘Language Sign Tour’ gemaakt. Hierbij bezocht hij vijftien steden over de hele wereld, waar hij pijlen door de stad hing met woorden erop. In de meeste gevallen had de ene zijde van de pijl het tegenovergestelde woord van die van de andere zijde. De pijlen werden onder meer aan kabels en lijnen door de stad geplaatst, waar zij voortdurend ronddraaiden. Van iedere stad is een kort filmpje van de pijlen gemaakt.

Video

Omschrijving: De Language Sign Tour van Above.

Bron: YouTube
In 2012 maakte Above een indrukwekkend schilderij op de buitenmuur van één van de grootste diamantenhandelaren ter wereld. Het ging om het Zuid-Afrikaanse Jewel City. Hier schilderde hij een bijzonder werk dat illegale bloeddiamanten laat zien. Hij wilde hiermee een duidelijke boodschap overbrengen, namelijk dat diamanten de beste vrienden van vrouwen zijn en de grootste vijanden van mannen. Terwijl hij toch in Afrika was voor deze muurschildering, werd hem gevraagd ook een muurschildering te maken op de Fairhills wijnmakerij in Kaapstad. Hij deed dit met veel plezier, en dan vooral omdat deze wijnmakerij bekend staat als één van de grootste fairtrade wijnmakerijen ter wereld.

Above

Omschrijving: Blood Diamonds, een werk van Above in Zuid-Afrika.

Bron: www.flickr.com