Street-art | Blog & Online Gallery - SIT

SIT

Posted on 1st februari 2014 in Blog, Street artists

 

SIT is een Amsterdamse kunstenaar die in zijn werk graag helemaal back to basic gaat. SIT werd geboren in 1976 en begon zijn carrière in de creatieve industrie. Pas later ontwikkelde hij een passie voor streetart en begon hij de straten van Amsterdam als decor te gebruiken. De kunstwerken van SIT zijn vooral te herkennen aan het gebruik van vrijwel uitsluitend zwart, wit en grijs.

SIT1

 

Omschrijving: SIT laat graag de schoonheid van zwart, wit en grijs zien.

Bron: www.orgreen.dk

 

SIT lijkt er een sport van te maken zijn publiek te doen verbazen met kunstwerken waar je vrijwel direct je vraagtekens bij zet. De precieze bedoeling van een kunstwerk is vrijwel nooit duidelijk en de werken lokken dan ook uit tot nadenken. Doordat hij zich altijd richt op het ‘back to basic-gevoel’ werkt hij vrijwel nooit met kleur. De contrasten in zijn werken zijn indrukwekkend en het is onvoorstelbaar hoeveel betekenis hij kan geven aan kunstwerken die totaal geen kleur bevatten. Veel mensen vinden het werk van SIT wat aanstootgevend, gedurfd en zeker ongemakkelijk. Hier ligt dan ook juist de kracht van deze Amsterdamse streetartist. Hij lokt zijn fans met het ietwat macabere.

SIT2
Omschrijving: SIT werkt in de back to basic stijl, zonder kleur.

Bron: www.orgreen.dk

 

Als er een kunstvorm moet worden gegeven aan de werken van SIT, dan buigt het toch naar het figuratieve. Deze unieke figuratieve stijl maakt hij modern door zijn afbeeldingen te bewerken vanuit een jonge geest. Dit resulteert in personages die onwerkelijk maar toch heel geloofwaardig zijn. Hij gebruikt zowel dieren als mensen als hoofdonderwerp van zijn werken. Met zijn afbeeldingen wil SIT mensen doen realiseren dat de wereld teveel draait om uiterlijk vertoon en materialisme. Hij wil het gevoel van zijn publiek stimuleren en hen opnieuw laten kennis maken met de samenleving, die zeker niet zo belabberd hoeft te zijn zoals deze is.

SIT3

 

Omschrijving: De kunstwerken van SIT worden meer dan eens als schokkend ervaren.

Bron: www.blog.vandalog.com

 

SIT houdt niet van vrolijke werken die de wereld er beter uit laten zien. Hij wil juist laten zien hoe de wereld op dit moment in elkaar zit, en dat is naar zijn mening wat grijs en grauw. Dit is dan ook de voornaamste reden dat hij geen kleur gebruikt in zijn werken. Hij wil geen illusie creeren en mensen geen onzin voorschotelen, maar juist met de neus op de harde

feiten van vandaag drukken. SIT maakt zijn werken overtuigend en indrukwekkend door extra aandacht te besteden aan special effects en ruime aandacht voor details.

SIT4

 

Omschrijving: SIT besteedt bijzonder veel aandacht aan details.

Bron: www.emptykingdom.com

 

SIT heeft zichzelf echt goed  op de kaart gezet in 200 en 2012, toen hij de NOIR serie uitbracht. Deze serie bestaat uit een grote collectie schilderijen die de moeilijke relatie tussen mens en dier weergeeft in diverse vormen. Deze serie heeft SIT veel internationale bekendheid opgeleverd. De NOIR serie werd onder meer in New York en Los Angeles getoond.

SIT5

 

Omschrijving: In de werken van SIT staat de moeilijke band tussen mens en dier centraal.

Bron: www.artsy.nl

 

 

tags: