Street-art | Blog & Online Gallery - Obey

Obey

Posted on 18th april 2014 in Blog, Street artists

Obey werd geboren op 15 februari 1970 in de plaats Charleston, South Carolina. Zijn echte naam is Frank Shepard Fairey, roepnaam Shepard, en hij trouwde in de jaren negentig met Amanda Fairey. Obey, ook wel bekend van Obey Giant, wist al vroeg wat hij wilde in het leven en had daarom de mogelijkheid al vroeg toe te werken naar een carrière in de kunstwereld. Hij ging naar de Rhode Island School of Designs, waarna hij al snel een bekend streetartist werd.

 

Obey1

 

Omschrijving: Obey heeft enkele gigantische werken op zijn naam staan.

Bron: www.tricorder.at

 

Obey had van huis uit helemaal geen achtergrond in de kunst. Zijn vader was arts en zijn moeder was een makelaar van onroerend goed. In zijn jeugd hield hij van skaten en zo ontdekte hij zijn talent. Hij begon zijn carrière met het maken van tekeningen op skateboards, waarna hij ging tekenen op kleding en zo steeds een stapje verder ontwikkelde. Hij gebruikte in die tijd nog geen stencils en deed alles uit de losse pols.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Omschrijving: Een indrukwekkend werk van Obey, op een oud pand in Brooklyn.

Bron: www.brooklynstreetart.com

 

Als grafisch ontwerper heeft Obey het ver geschopt en ook als illustrator is hij zeker niet mis. Hij werd bekend door het opzetten van een sticker-campagne, die op dat moment ook wel bekend stond als ‘Andre the Giant Has a Posse. In 2008 haalde hij een stunt uit die zijn naam echt op de lijst van populaire streetartists zette. Hij maakte een poster met Barak Obama tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, met de naam ‘Hope’. Deze poster werd wereldwijd bekend en heeft ervoor gezorgd dat Obey vandaag de dag wordt gezien als één van de beste en meest invloedrijke streetartists van dit moment.

 

Obey3

 

Omschrijving: De Barak Obama ‘Hope’ poster maakte Obey in één klap bekend.

Bron: www.rexmonkey.com

 

Obey heeft het zeker gemaakt met zijn werken. Maar weinig streetartists worden geselecteerd om hun werken te mogen tentoonstellen in grote musea en expositieruimten. De werken van Obey zijn onder meer te zien in het Museum of Modern Art in San Diego, het Museum of Modern Art in New York, Het Los Angeles County Museum of Art, de National Portrait Gallery in Washington en het Victoria and Albert Museum in Londen. Ook in musea in onder meer Richton en Boston zijn zijn werken te bewonderen.

 

Obey4

 

Omschrijving: Barak Obama ‘Hope’ – Obey.

Bron: www.banksyforum.proboards.com

 

Pas in 2009 kreeg Obey de mogelijkheid om een tentoonstelling in een kunstmuseum te organiseren, dus als je het zo bekijkt heeft zijn loopbaan een echte run genomen na het maken van de ‘Hope’ poster. Hij hield zijn eerste tentoonstelling in het Institute of Contemporary Art in Boston, onder de naam Supply & Demand. In deze tentoonstelling presenteerde hij meer dan 250 werken, waaronder zeefdrukken, houtwerken, kunstwerken op canvas en metaal, stencils, collages en stickers.

 

Obey5

 

Omschrijving: Andre The Giant duikt op de meest vreemde plaatsen op.

Bron: www.rexmonkey.com

 

Veel werken van Obey worden tijdens tentoonstellingen en shows vastgelegd op camera, en  ook zelf is hij veel te zien op beeld. Hij is dan ook enthousiast naar zijn fans toe en loopt zeker niet weg voor een leuk gesprek.

 

 

 

Omschrijving: Een overzicht van de werken van Obey.

Bron:YouTube

 

Andre the Giant is nog altijd de meest bekende personage van Obey. Deze reusachtige man heeft naar zijn eigen zeggen geen enkele betekenis. Het is juist het doel om mensen in de sticker, waarop The Giant staat afgebeeld, te laten zoeken naar een betekenis, te laten nadenken over de bedoeling ervan, zonder dat daar ooit een conclusie uit zal komen.

 

tags: