Street-art | Blog & Online Gallery - Muurkunstwerken in Utrecht

Muurkunstwerken in Utrecht

Posted on 8th april 2016 in Blog

Het Centraal Museum in Utrecht brengt met enorme muurkunstwerken de meesterwerken uit de museumcollectie naar het publiek toe. Op drie muren in de binnenstad van Utrecht prijken metershoge replica’s van schilderijen uit de oude schilderkunst. Aanleiding voor de campagne is de opening van het nieuwe Centraal Museum. Het vernieuwde museum heeft als missie het publiek te verrijken met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Met deze campagne wil het museum meer mensen bekendmaken met topstukken van Utrechtse kunstenaars uit de museumcollectie. Deze en andere kunstwerken uit de museumcollectie zijn te bewonderen in de nieuwe collectieopstelling De Wereld van Utrecht, die vanaf het gratis openingsweekend op 23 en 24 april te bezoeken is in het Centraal Museum.

1

Muurtekening aan de Bleekstraat, schilderij Bacchus (1628) door Joachim Wtewael. Foto door Raymond Dekker “De campagne sluit, op een zeer originele wijze naadloos, aan op een belangrijke doelstelling van het herinrichtingsproject Het Centraal Museum treedt naar buiten”, aldus Marco Grob, zakelijk directeur van het Centraal Museum. “We hopen dat Utrechters, maar ook mensen van buiten Utrecht, zich door deze muurkunstwerken bewust worden van de prachtige collectie van het Centraal Museum.”

De campagne Niet eerder heeft een Nederlands museum op deze grootschalige wijze de museumcollectie buiten de museale context gebracht en een plek gegeven middenin de publieke ruimte. Naast het doel om mensen bekender te maken met topstukken uit de museumcollectie, hoopt het Centraal museum ook dat Utrechters via deze campagne zich meer verbonden gaan voelen met de museumcollectie. Door de werken buiten de muren van het museum te plaatsen, komen daarnaast ook meer mensen in aanraking met deze schilderijen. Ook mensen die, om welke reden dan ook, niet regelmatig naar het museum (kunnen) gaan. De campagne is bedacht door Kelly Leeuwis, marketeer van het Centraal Museum en uitgevoerd door het Utrechtse ontwerpbureau De Strakke Hand. Afhankelijk van de reacties van het publiek, denkt het museum erover na om een vervolg te geven aan dit bijzondere project.

De muurkunstwerken De campagne startte eind maart, met de plaatsing van de werken Portret van Amalia van Solms (1602-1675) door Gerard van Honthorst aan de Van Asch van Wijckskade en Allegorie van het geloof (de dood van Maria) (1626-1627) door Hendrik ter Brugghen aan de Oosterkade. Gisteravond is de derde, en tevens imposantste, muurtekening voltooid, namelijk Bacchus (1628) door Joachim Wtewael. Er is gekozen voor een serie schilderijen uit de oude schilderkunst van begin 17e eeuw, omdat deze schilderkunst zich uitermate leent voor muurkunstwerken die jong en oud aanspreken. De huiseigenaren van deze drie muren kozen zelf het schilderij dat op hun muur is geplaatst. Het project is in uitvoering nieuw in zijn soort, waardoor het nog onbekend is hoelang de werken kunnen blijven hangen. Te zien Foto door Boy Berends Werk: Portret van Amalia van Solms (1602-1675) door Gerard van Honthorst Muurkunstwerk te vinden bij: Van Asch van Wijckskade, Utrecht Foto door Boy Berends Werk: Allegorie van het geloof (de dood van Maria) (1626-1627) door Hendrik ter Brugghen Muurkunstwerk te vinden bij: Oosterkade, Utrecht Foto door Raymond Dekker  Werk: Bacchus (1628) door Joachim Wtewael Muurkunstwerk te vinden bij: kruising bij Catharijnesingel en Bleekstraat, Utrecht De opening van het nieuwe Centraal Museum Na een verbouwing van drie jaar opent op 22, 23 en 24 april het nieuwe Centraal Museum in zijn volle omvang zijn deuren. Het museum heeft een totale metamorfose ondergaan. Het resultaat is een samenhangend, open museum dat in verbinding staat met zijn omgeving. Het museum is tot in detail herzien: van entree tot museumtuin. Centraal hierin ligt de nieuwe missie om het publiek te verrijken met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Tijdens het openingsweekend op 23 en 24 kunnen bezoekers dit voor het eerst ervaren. Dan opent namelijk ook de nieuwe collectieopstelling De Wereld van Utrecht. Het museum geeft ook een exclusief openingsfeest op 22 april, waarvoor het publiek kaarten kan winnen via een online actie.


Foto door Boy Berends
Werk: Portret van Amalia van Solms (1602-1675) door Gerard van Honthorst
Muurkunstwerk te vinden bij: Van Asch van Wijckskade, Utrecht


Foto door Boy Berends
Werk: Allegorie van het geloof (de dood van Maria) (1626-1627) door Hendrik ter Brugghen
Muurkunstwerk te vinden bij: Oosterkade, Utrecht


Foto door Raymond Dekker

Werk: Bacchus (1628) door Joachim Wtewael
Muurkunstwerk te vinden bij: kruising bij Catharijnesingel en Bleekstraat, Utrecht

De opening van het nieuwe Centraal Museum
Na een verbouwing van drie jaar opent op 22, 23 en 24 april het nieuwe Centraal Museum in zijn volle omvang zijn deuren. Het museum heeft een totale metamorfose ondergaan. Het resultaat is een samenhangend, open museum dat in verbinding staat met zijn omgeving. Het museum is tot in detail herzien: van entree tot museumtuin. Centraal hierin ligt de nieuwe missie om het publiek te verrijken met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Tijdens het openingsweekend op 23 en 24 kunnen bezoekers dit voor het eerst ervaren. Dan opent namelijk ook de nieuwe collectieopstelling De Wereld van Utrecht. Het museum geeft ook een exclusief openingsfeest op 22 april, waarvoor het publiek kaarten kan winnen via een online actie.