Street-art | Blog & Online Gallery - Herakut

Herakut

Posted on 29th november 2013 in Blog, Street artists

 

Herakut is de naam van twee graffiti kunstenaars die samen de meest indrukwekkende kunstwerken weten te plaatsen op muren, garages, puien en andere objecten. Het team bestaat uit Hera en Akut, en als je het zo bekijkt is het natuurlijk ook niet heel vreemd dat zij voor hun samenwerkingsverband de naam Herakut hebben bedacht. Deze twee kunstenaars komen beiden uit Duitsland, uit de plaatsen Erfurt en Frankfurt. Zij ontmoetten elkaar in 2004, waarna zij al snel de samenwerking tot stand brachten.

Herakut1

 

Omschrijving: Hera en Akut leggen al hun persoonlijke emoties in de unieke werken.

Bron: www.dailyartfixx.com

 

Je zou denken dat de ontmoeting tussen deze twee kunstenaars gewoon in Duitsland plaatsvond, maar niets is minder waar. Beide nog relatief onbekende streetartists ontvingen een uitnodiging om op het Urban Art Festival Sevilla, in Spanje, een kunstwerk te maken. Met groot enthousiasme namen zij de uitnodiging aan en pas op het festival kwamen zij in contact met elkaar. Op hetzelfde festival werd al gesproken over een mogelijke samenwerking tussen de twee Duitse kunstenaars. Dit is op zich heel vreemd. Zij kenden elkaar eerdere werken enkel uit magazines en tijdschriften en zelfs daaruit was duidelijk op te maken dat hun kunstwerken totaal niets met elkaar gemeen hadden, behalve dat ze beiden graag karakters maakten. Later maakten zij samen een geweldig kunstwerk in Montreal, dat op video is vastgelegd.

 

 

Omschrijving: ‘The Giant Storybook Project’, Herakut in Montreal

Bron:YouTube

 

Herakut is zeker een team vol tegenstrijdigheden. Het gevoel voor kunst is totaal verschillend van elkaar, de invloeden zijn in het niets te vergelijken en ook de benaderingswijze is compleet anders. Toch werpt de samenwerking de vruchten af, omdat de twee kunstenaars binnen zeer korte tijd hebben geleerd goed op elkaar in te spelen in de kunstwerken. Dit resulteert in bijzondere werken, welke vooral te herkennen zijn aan de vreemde hoofden van de karakters. In veel kunstwerken draagt het karakter een dierenkop op het eigen hoofd.

Herakut2

 

Omschrijving: Herakut bij de opening van een expositie.

Bron: www.arrestedmotion.com

 

Eigenlijk is het heel bijzonder dat de kunstwerken zo goed worden ontvangen door het publiek, zeker wanneer je kijkt naar de voorbereidingen die Hera en Akut treffen. Hera is van mening dat plannen en voorbereidingen nutteloos zijn. Zij vergelijkt dit met schilderen met handmoeien om, alsof je tijdens het maken van het kunstwerk geen enkele vrijheid meer hebt. Hera maakt dan ook totaal geen plannen en doet niet aan voorbereidingen, maar laat haar geest, en handen, op volle toeren draaien als ze aan een kunstwerk begint. Akut daarentegen lijkt geobsedeerd door het maken van plannen en voorbereidingen. Hij is autodidact en heeft zijn techniek aangeleerd door eerst alles op de pc vast te leggen. Nog altijd werkt hij de kunstwerken eerst tot in de puntjes uit op de computer, waarna hij het aandurft het kunstwerk op een muur te realiseren. Het lijkt dan ook heel vreemd dat deze samenwerking toch bijna altijd zonder ruzies onderling verloopt.

Herakut3

 

Omschrijving: Vaak dragen de karakters van Herakut een dierenkop op het hoofd.

Bron: www.streetartutopia.com

 

Zelf heeft het team een duidelijke verklaring voor deze tegenstrijdigheden. Volgens hen ligt het vooral in de opvoeding. Hera werd zeer streng en artistiek opgevoed en kreeg geen enkele vrijheid, waardoor zij nu zoveel mogelijk vrijheid in haar werk wil leggen. Akut heeft geen enkele artistieke achtergrond en is op veertienjarige leeftijd zelf begonnen met het creëren van kunstwerken op de computer, waarna hij dit buiten tot uiting heeft gebracht.

Herakut4

 

Omschrijving: Herakut – tentoonstelling Metro Gallery, Armadale.

Bron: www.rivalrevolution.com

 

 

tags: