Street-art | Blog & Online Gallery - Heerlen Murals 2014

Heerlen Murals 2014

Posted on 8th september 2014 in Blog

Afgelopen weekend hebben wij een bezoek gebracht aan street art paradijs Heerlen. Curator Raenys Martis en zijn crew hebben de zeer lovende kunstenaars Case, Cyrcle, Finok, Hendrik ecb Beikirch, Inti en Stohead naar Nederland gehaald om met Street Art kunst en kleur te brengen naar de stad Heerlen.

Het bezoek was een unieke beleving. De murals die dit jaar zijn gemaakt zijn wederom verbluffend. Met een programmaboekje in de hand kan de bezoeker de stad Heerlen doorwandelen en zowel de nieuwe murals, als de murals van 2013 bezichtigen die er overigens nog zeer goed bijstaan.

In het centrum en de buitenwijken stralen de kunstwerken als pareltjes in het straatbeeld.

Het metershoge iconische karakter Kusillo, van de Chilleense kunstenaar Inti, verbeeldt Inti’s visie met religieuze en culturele symbolen. Het PopArt karakter in het werk van Cyrcle verrijkt het straatbeeld met felle kleuren. Het humoristische element in het werk van Finok zorgt voor een interpretatieve functie in het werk waardoor de toeschouwer een eigen invulling aan het werk kan geven. Stohead’s passie om urban calligrafie te combineren met hedendaagse abstractie levert een gebalanceerd beeld op in een kleurenspel van zwart met wit. En de in eengesloten handen van Case houden een gifgroene slang vast wiens gif niet langer meer van hem is.

Inti
inti-heerlen

Cyrcle
cyrcle-heerlen

Finok
finok-heerlen

Stohead
stohead-heerlen

Case
case-heerlen

De intense kleurrijke werken verrijken de buurten, maar ook de bewoners. Vol trots vertellen omwoners over de kunstwerken die de afgelopen twee jaar in de stad Heerlen zijn gecreeerd. Zo vertelde een aardig stel ons dat er buiten de stad het een na grootste werk van Europa was gecreerd door Hendrik ecb Beikirch. Ecb staat bekend om zijn poetische zwart- wit portretten die mensen uit de directe omgeving verbeelden. Van deze dertien verdiepingen tellende flat straalt de realistische intensiteit van het werk direct uit op de toeschouwer.

ECB
ecb-heerlen

Naast de werken in het straatbeeld was er ook de zeer mooie groepsexpositie ‘Hypergraffiti’ te bezichtigen. In een zeer lichte en fijne ruimte, dat vroeger dienst deed als de stadsgallerij van Heerlen, was het werk van de Street Art kunstenaars nu te zien op doek. In deze vertaalslag komt wederom de kracht van het werk naar voren. Ook waren er schetsen van de murals te zien. Waardoor de bezoeker goed inzicht krijgt in de werkwijze van de kunstenaars. Kunstenaars die in 2013 murals hadden gemaakt deden ook mee aan deze expositie. Bij de entree hingen drie verbluffend mooie samenwerkingsschilderijen van super-A, Rutger Termohlen en Remco Koopmans. Tevens was er werk te zien van andere belangrijke spelers in de graffiti en Street Art scene zoals Keith Haring, Eelco van den Berg, Delta, Does en Alex Becherer. Deze expositie toonde veel respect voor de kunstenaars en bood hun een plek in een museale setting die zij allen zeer verdienen.

gallery-heerlen

HRLN Murals 2014 was een bijzondere ervaring die wij niet hadden willen missen. Mede door de zeer gezellige en aardige organisatie en inwoners voelen wij ons zeer welkom en wij kijken dan ook erg uit naar wat komen gaat in 2015!

Heerlen Murals website: http://www.HeerlenMurals.com