Street-art | Blog & Online Gallery - Dolk

Dolk

Posted on 21st augustus 2013 in Blog, Street artists

Dolk, of Dolk Lundgren, is een Noorse streetartist die zijn identiteit graag zo geheim mogelijk houdt. Bekend is dat hij in de plaats Bergen in Noorwegen werd geboren in 1979, maar daar houdt het eigenlijk al op als het om zijn identiteit gaat. De achternaam Lundgren wordt met regelmaat genoemd, maar het is tevens een vaststaand feit dat dit niet zijn echte achternaam is. Ook de naam Dolk is een pseudoniem.

Dolk1

 

Omschrijving: Dolk houdt er vaak een wat eigenaardige smaak op na.

Bron: www.streetartutopia.com

 

In Noorwegen behoort Dolk tot de grootste en meest gerespecteerde straatkunstenaars. Zijn werken zijn dan ook door heel het land te vinden, maar vooral in zijn geboorteplaats Bergen. Een groot fan van Dolk heeft een groot deel van zijn kunstwerken in Bergen bezocht en samengevoegd in een online collectie.

 

 

Omschrijving: De collectie werken van Dolk, te vinden in geboorteplaats Bergen in Noorwegen.

Bron:YouTube

 

Naast de creaties in Bergen heeft Dolk nog tal van andere steden bezocht waar hij een indrukwekkend kunstwerk heeft achtergelaten. Hij zette zijn kunstwerken op muren in steden als Londen, Oslo, Praag, Kopenhagen, Stockholm en Barcelona. Toch was Dolk al ruim in de twintig toen hij zijn eerste werken liet zien. In 2003 begon hij pas met het maken van stencil art. In 2006 besloot hij dat het tijd werd om zich verder te ontwikkelen en eens te bekijken hoe ver hij kon komen met andere vormen van kunst.

Dolk2

 

Omschrijving: Spottende humor is zeker een kwaliteit die Dolk bezit.

Bron: www.streetartutopia.com

 

Zonder enkele aankondiging stapte Dolk enkele galeries binnen om zijn werken te promoten. Hij werd op verschillende adressen geaccepteerd en mocht enkele indrukwekkende tentoonstellingen verzorgen. Hierna verliep zijn carrière gesmeerd en werd hij steeds vaker gevraagd om kunstwerken te maken. Zo verzorgde hij maar liefst drie kunstwerken voor de nieuwe gevangenis Halden. De luchtplaats moest een inspirerende plek worden voor de gevangenen en zijn kunstwerken leken een goede optie. In 2011 vond de eerste solotentoonstelling van zijn werken plaats, in Oslo. Hier werden al zijn kunstwerken verkocht

 

voor een gemiddelde prijs van ruim twaalfduizend pond per stuk. Datzelfde jaar voorzag hij ook de economische school van Noorwegen van prachtige muurschilderingen.

Dolk3

 

Omschrijving: Duistere humor kenmerkt de werken van Dolk regelmatig.

Bron: www.thornews.com

 

De prenten van het werk van Dolk zijn inmiddels zo populair, dat zij als warme broodjes over de toonbank gaan. Op veilingen is al meer dan eens gebleken dat zijn werken meer dan geliefd zijn, en dat mensen zeker bereid zijn hier flink wat geld voor neer te tellen. Zo werd een doek van Dolk eens binnen twee minuten geveild en verkocht voor een bedrag van 110.000 pond. Dolk zegt zelf dat vooral Banksy een groot voorbeeld voor hem is. Hij laat zich tevens inspireren door de wereldwijd beroemde kunstwerken van Banksy.

Dolk4

 

Omschrijving: Zelfs de Mona Lisa wordt niet overgeslagen in de werken van Dolk.

Bron: www.thegiant.org