Street-art | Blog & Online Gallery - Blek le Rat

Blek le Rat

Posted on 13th augustus 2013 in Blog, Street artists

Blek le Rat behoort tot de eerste graffiti kunstenaars en wordt ook wel eens ‘de vader van de stencil graffiti’ genoemd. Het bijzondere aan deze straatkunstenaar is wel dat hij zijn identiteit niet wil verbergen, hoewel hij wel onder het pseudoniem Blek le Rat werkt. Deze streetartist werd in Parijs geboren, in 1952, en kreeg de naam Xavier Prou. Door de jaren heen heeft Blek le Rat grootse indruk gemaakt op de internationale wereld van steetart. Niet alleen door zijn unieke werken heeft hij behoorlijk veel populariteit vergaard, maar ook zijn snelheid van werken is uniek.

 

Blek Le Rat

 

Omschrijving: Blek le Rat laat in zijn werken bijzondere taferelen zien, welke hij midden in de stad plaatst.

Bron: www.artisticthings.com

 

Snelheid is één van de specialisaties van Blek le Rat. Is het niet onvoorstelbaar dat hij een zwarte muur binnen slechts drie minuten kan voorzien van een prachtig witte afbeelding? Toch kreeg hij het voor elkaar, en het gaat echt niet om een eenvoudige afbeelding die afgeraffeld is. Het kunstwerk is zeker van hoog niveau! Om te bewijzen dat hij binnen drie minuten een geweldig kunstwerk kon maken op een muur, heeft hij dit laten vastleggen op video. Tevens vertelt hij hoe hij te werk gaat.

 

 

Omschrijving: Blek le Rat maakt binnen drie minuten een indrukwekkend kunstwerk op een zwarte muur.

Bron: YouTube

 

De naam Blek le Rat komt natuurlijk ook ergens vandaan. Deze naam is afgeleid van de populaire Franse tekenfilm ‘Blek le Roc’. Roc werd vervangen door Rat, omdat de kunstenaar heel de stad Parijs heeft voorzien van afbeeldingen van ratten. Verspreid door de stad maakte hij begin jaren tachtig vele kunstwerken waarin de rat een hoofdrol speelt. Blek le Rat koos niet zomaar voor dit dier. Hij wilde er een boodschap mee overbrengen, of eigenlijk twee boodschappen. Op de eerste plaats wilde hij aangeven dat de rat het enige vrije dier in Parijs was. Daarnaast wilde hij weergeven dat ratten zich verspreiden als de pest, net als streetart.

 

Blek Le Rat

 

Omschrijving: Blek le Rat laat door heel Parijs ratten verschijnen in zijn bijzondere kunstwerken.

Bron:www.ballistamagazine.com

 

Blek le Rat haalt zijn inspiratie uit meerdere steden. Zo bezocht hij in 1971 New York, waar hij tot de ontdekking kwam dat streetart daar een heel andere betekenis had als in Parijs. Volgens hem had dit vooral te maken met de enorme verschillen in de infrastructuur, waardoor de gebouwen ook vroegen om andere kunstwerken. Blek le Rat heeft zeker niet altijd rustig kunnen werken aan zijn kunst. In 1991 maakte hij een start aan het namaken van het schilderij ‘Madonna en Kind’ van kunstschilder Caravaggio, waaraan hij zijn eigen draai als streetartist wilde geven. Al tijdens de voorbereidingen werd Blek le Rat gearresteerd, terwijl hij zijn sjablonen aan het knippen en plakken was. Zijn tijd in de gevangenis heeft de straatkunstenaar doen besluiten zijn sjablonen niet meer in het openbaar te maken op de plaats waar het kunstwerk moet komen te staan. Vanaf dat moment deed hij al zijn voorbereidingen in het geheim en zo leerde hij snel en vakkundig zijn kunstwerken op muren te plaatsen.

 

Blek Le Rat

 

Omschrijving: De bijzondere werken van Blek le Rat verschijnen op de meest vreemde plaatsen, waardoor ze extra opvallend zijn.

Bron: http://www.fecalface.com

 

Eén van de grootste internationale streetartists van dit moment, de Britse Banksy, heeft zijn bewondering geuit over de werken van Blek le Rat. Hij geeft toe dat hij al meerdere malen een idee had voor een kunstwerk en er op het laatste moment achter kwam dat Blek le Rat al een soortgelijk kunstwerk had gemaakt, maar dan twintig jaar eerder. De gedachtegang van de twee kunstenaars lijkt dan ook overeen te komen en een samenwerking lijkt goede mogelijkheden te bieden. In 2011 werd gespot dat Blek le Rat een werk afmaakte dat door Banksy was gestart. Deze samenwerking vond plaats in Mission District, in San Francisco. Er wordt wel eens gezegd dat Banksy het werk van Blek le Rat kopieert. Echter, de kunstenaar zelf is het hier niet mee eens. Hij vindt dat hij tot de oude stempel behoort en dat Banksy als jonge streetartist een geheel eigen input heeft, zelfs als hij de werken van Blek le Rat als inspiratiebron gebruikt.

 

Blek le Rat

 

Omschrijving: Blek le Rat is niet bang om in de spotlights te staan en doet dan ook totaal geen moeite om zijn identiteit verborgen te houden.

Bron:www.londonstreetartdesign.blogspot.com

 

blekleratcollection

Omschrijving: Deze print is een werk van Blek le Rat uit een prive collectie.

tags: