Ben Eine

Ben Eine

Posted on 17th september 2013 in Blog, Street artists

 

Ben Eine werd geboren in Engeland en woont nog altijd in het hart van Londen. Ben Eine laats zich graag zien en is ook zeker niet bang om zijn identiteit bekend te maken. Hij werd geboren in augustus 1970, als Ben Flynn. Hoewel hij zijn identiteit niet in het bijzonder wil beschermen, gebruikt hij toch een artiestennaam. Al sinds het begin van zijn carrière als streetartist gebruikt hij deze naam in plaats van zijn eigen achternaam. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij zijn loopbaan begin als schrijvende graffitikunstenaar die illegale werken maakte door heel Londen.

Beneine1

 

Omschrijving: Ben Eine begon zijn carrière met letters, en zal altijd letters blijven gebruiken in zijn werken.

Bron: www.thestreetartblog.net

 

Ben Eine behoort tot de streetartists die eerst hun mogelijkheden uitproberen door graffiti te spuiten op muren, gebouwen en andere openbare plaatsen. Ben Eine stond voor zijn carrière als streetartist al bekend al geloofwaardig schrijver in de graffiti scene van Londen. Hij wilde anders zijn dan andere graffitispuiters en maakte dan ook originele tags en ongebruikelijke dubs. Veel van zijn geschreven spuitwerken werden verwijderd, maar er zijn nog altijd enkele graffititeksten van Ben Eine te vinden, voornamelijk in het oosten van de stad.

Beneine2

 

Omschrijving: Ben Eine heeft zich onder meer gespecialiseerd in 3D-kunstwerken.

Bron: www.spitalfieldslife.com

 

De graffititeksten werden al snel te eenvoudig voor Ben Eine en hij besloot zich te gaan richten op het maken van beletteringen op winkelpuien en –luiken. Dit deed hij eerst ook uitsluitend in Londen, maar later voorzag hij ook andere steden van unieke belettering, als Hastings, Parijs en Stockholm. Tijdens zijn tochten langs de vele etalages van modewinkels, werd hij geïnspireerd door de mode van Noki. Dit zette hem aan het denken en leidde ertoe dat hij steeds meer mogelijkheden ging zien in de commerciële wereld. Hij maakte prints voor op shirts, waarvoor hij ook werken liet leveren door andere kunstenaars, als onder meer de immens populaire Banksy.

Beneine3

 

Omschrijving: ‘We Rock Hardest’ van Ben Eine.

Bron: www.nuart09.blogspot.com

 

Ben Eine heeft een bijzonder gevoel voor kleur en kleurcombinaties. Kleur inspireert hem en hij ziet in werken van andere kunstenaars mogelijkheden om deze met kleur aanzienlijk te verbeteren. Zo verbeterde hij zelfs werken van Banksy, door met de juiste kleuren een nieuwe twist te geven aan het werk. Hij werkte dan ook lange tijd nauw samen met Banksy. Ben Eine zorgde ervoor dat Banksy meer bekend raakte met de zogenaamde underground scene van Londen, waar Ben veel inspiratie uithaalde, terwijl Banksy hem beter bekend deed raken met de commerciële mogelijkheden van het vak.

Beneine4

 

Omschrijving: ‘Alphabet Street’, de belettering van een complete winkelstraat.

Bron: www.graffart.eu

 

Welke kant Ben Eine ook op gaat, of hij nu streetart, shirts of stickers maakt; overal komen de letters in terug. Hij lijkt een liefde voor letters en woorden te hebben. Hij vertelt zelf meer over zijn werk in een filmpje dat gemaakt werd in Londen. Hier schilderde hij ‘Oranges and Lemons’ op de muur van het London Graphics Centre.


Omschrijving: Ben Eine maakte ‘Oranges and Lemons’ op de muur van het London Graphics Centre.

Bron:YouTube

 

Letters zijn zeker iets waaraan je het werk van Ben Eine goed kan herkennen. We hebben het dan natuurlijk niet over de letters die graffitispuiters gebruiken, maar over getekende letters in strakke vorm. Deze letters zorgde voor bekendheid voor Ben Eine, door het gebruik van deze letters op winkelpuien- en luifels, en blijven daarom belangrijk voor hem.

 

Beneine5

 

Omschrijving: De ‘Eine Pro Wall’ in Ebor Street London.

Bron: www.golondon.about.com